Azok a derék márciusi ifjak!

 2012.03.25. 23:39

Megkésve bár, de azt hiszem érdemes szót ejtenem a magyar történelem egyik legnagyobb eseményeként számon tartott 1848-as forradalom kitörése helyszínének utóéletéről. Ez több szempontból is fontos. Egyrészt, mert a derék márciusi ifjak - miközben Kossuthék Pozsonyban csilláútoltak - valóban egy remek napot zártak azon a március 15-én. Mondhatni huszárvágással arcon rúgták a Habsburgokat egy röpke nap alatt.

Másrészt maga a reformkor, és az 1848 előtti időszak, illetve a szabadságharc tényleg komoly tiszteletet érdemel a magyar történelmet kicsit is respektálók körében. Így vagyok ezzel én is. <Azt pedig már csak megjegyezném, hogy a jeles esemény után, egészen napjainkig, ki mindenki szónokolt már eme nemes esemény apropóján, hányan lovagolták meg a 'nem adunk a '48-ból!!!' ritmusát és miegymás. Sokan. Mondhatni mindenki "lovagol" egy picit ezen az eseményen, amely méltán vált a modern magyar történelem egyik mérföldkövévé!>

Nos, és itt jön a mi kis intermezzónk, ugye, felmondva az általános iskolás történelem könyvet, mindenkinek beugrik, hogy Petőfi és a haverok a Pilvaxból szervezték meg az 'osztrákok go home!' puccsot. A budapesti belváros belvárosában álló Pilvax-köz így méltán a forradalom egyik szimbóluma, Pilvax kávéházastól. Azt hiszem ez így is [lenne] van rendjén. A kávéház pedig méltó emléket állít a forradalomnak, elvégre mégis csak ott indult el minden magyar alfája és ómegája. Neszpá?

No, Pilvax káfé 2012, voilá:

Azt hiszem ennyi: Ceol, Craic & Ól Irish Pub, ahol minden szíp magyar és a belvárosban lődörgő külföldi megnézheti az aktuális Premier League, vagy a skót, ír bajnokság, netán a BL, illetve az EL fordulóit. [És mielőtt szó érné a ház elejét, semmi baj az írekkel, a ciderrel meg a premierlíggel, de könyörgöm, nem itt!]

Gratulálok. Ilyen helyeket nukleáris rakétapajzzsal kellene kikövezni.

[Az amerikaiak már rég az egész negyedet múzeumkörzetté alakították volna, és remegve, hajbókolva, síró szemekkel csókolnák az épület küszöbét minden év március idusán!] Sebaj, most beverhetsz egy jó cidert ehelyett! Nosza pajtás, eriggyünk, oszt én az 1789-es labdaházi eskü helyszínén, a versaillesi Saint-Francois és Vieux-Versailles utca sarkán szeretnék egy gulyásozó gyorséttermet nyitni. Bráderz in ármz, szürkeszarvasmarha burgert tessék, 4 €! Kíváncsi lennék, a derék csigazabálók mit szólnának hozzá?

P. S.: A blog alapeszméjéhez hűen, a bejegyzésnek semmiféle aktuálpolitikai szándéka sincs! Ezt megfejelve pedig még <kedves ifjoncok és matrónák> hozzátenném, hogy lehet azzal jönni, hogy hé, haver, vannak ennél fontosabb dolgok, mint az euróárfolyam, vagy az Európai Bizottság folyamatos kaktusztüskéi, meg a gazdaság pajtás, ami a romokban a római erődök alapozása alá kerül. Nos, a nemzet <a natio Hungarica - by Niederhauser Emil> úgy él tovább, úgy lehet büszke, örökítheti tovább nagyszerű hagyományait, élheti meg méltósággal saját indentitását, ha az ilyen helyeket minimum! a nemzeti történetfolyamban betöltött szerepének nagyságához megfelelően ápolja. Szomorú a szívem, bocs Vasvári!

A bejegyzés trackback címe:

https://pseudonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr924339448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása